Membuka akaun broker untuk membeli saham

 

Untuk membuat akaun dagangan, pelabur mendaftar di laman web broker atau melawat pejabat syarikat, jika keperluan tersebut disediakan oleh peraturan. Biasanya dalam” akaun peribadi ” terdapat arahan untuk membuka akaun. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi perkhidmatan sokongan broker dan menjelaskan butirannya, atau menggunakan petua dari artikel kami “Cara Membuka Akaun Broker dan berapa harganya”

Buka akaun dalam talian

Hanya beberapa langkah mudah, dan anda tidak perlu lagi datang ke pejabat.

Jangan lupa tentang kemungkinan membuka AIS – akaun sedemikian akan memberikan faedah cukai pada masa akan datang. Pembukaan adalah percuma.

Kami mendapat wang ke dalam akaun untuk membeli saham

Langkah seterusnya adalah untuk mendepositkan wang ke dalam akaun bank dengan cara yang mudah. Akaun broker diisi semula melalui juruwang, melalui pemindahan kawat dari akaun bank dan kad bank. Syarat, komisen, kaedah penambahan – di laman web broker.

Memilih stok

Pendatang baru, atas nasihat pelabur yang berpengalaman, lebih cenderung untuk melabur dalam cip biru – saham syarikat terkemuka dengan prospek yang boleh diramalkan. Mereka tumbuh dengan harga dari masa ke masa, dan jika mereka tenggelam, maka tidak lama dan tidak banyak. Syarikat-syarikat yang kurang dikenali menjanjikan para pemegang saham lebih banyak keuntungan, tetapi risiko juga meningkat.

Untuk memilih stok yang betul untuk dibeli, anda perlu:

Mengendalikan analisis asas mengenai keadaan ekonomi di negara ini.

Tentukan industri mana yang paling menjanjikan.

Pilih beberapa syarikat dari setiap industri.

Kaji data pelaporan dan sejarah mereka, hitung pengganda yang akan membolehkan anda menilai keadaan perniagaan semasa. Dari keseluruhan senarai stok, tinggalkan 10-15 yang terbaik.

Buat portfolio saham terpilih.

Tugas membentuk portfolio untuk seorang pemula agak sukar. Penyelesaian yang lebih mudah ialah membeli saham ETF atau unit BPIF.

Ini adalah portfolio yang dibentuk secara profesional yang mengandungi banyak stok yang berbeza. Portfolio sedemikian tidak memerlukan perhatian dan kawalan pelabur – ia telah dipelbagaikan oleh profesional, risiko diminimumkan, dan ambang kemasukan adalah rendah. Kami telah memberitahu anda secara terperinci mengenai pilihan stok dalam artikel ” Cara melabur dalam stok: untuk pemula