Isu percukaian apabila membeli saham

 

Pendapatan di Persekutuan Rusia dikenakan cukai. Individu membayar 13% keuntungan kepada perbendaharaan. (15% jika pendapatan bagi tahun melebihi tahap 5 juta rubles.) Ini juga terpakai kepada pendapatan daripada saham. Contoh: jika anda memperoleh 30 ribu rubel pada pertumbuhan nilai saham, anda perlu membayar 3.9 ribu rubel kepada negeri menjelang akhir tahun ini. Jika anda bekerja melalui broker, anda biasanya tidak boleh membayar cukai, mereka ditahan secara automatik olehnya. Kecuali pendapatan daripada dividen saham asing. Di sini penerbit menahan cukai pada kadar negaranya

Beri perhatian

Comon.ru -perkhidmatan untuk pelaburan pasif!

Permulaan yang baik untuk pelabur tanpa pengalaman dalam perdagangan saham. Sambungkan ke strategi pilihan pedagang yang berpengalaman-dan semua transaksi akan diulang secara automatik pada akaun anda.

Di rusia, harta yang diperoleh, termasuk saham yang dijual dalam tempoh 3 tahun, tertakluk kepada cukai pendapatan peribadi. Mengikut keputusan tahun pelaporan, cukai dibayar atas keuntungan yang diterima, selepas perbelanjaan komisen. Jika tahun itu tidak menguntungkan bagi pelabur, maka cukai tidak dikenakan.

Satu lagi nuansa: jika selepas pembelian saham Rusia, jualan mereka berlaku 3 tahun kemudian (tidak lebih awal), potensi keuntungan tidak dikenakan cukai.

Membuka akaun dengan broker Amerika disertakan dengan peraturan percukaian yang lain. Menerima dividen dan keuntungan daripada penjualan saham pada tahun laporan, anda perlu membayar cukai di negara tempat urus niaga berlaku. Broker Amerika mengekalkan 10% daripada keuntungan (di Rusia – 13%). Terdapat perjanjian antara negara-negara mengenai pengecualian cukai berganda. Oleh itu, pelabur di Persekutuan Rusia perlu membayar rusia 3% selepas membayar cukai Amerika.

Seorang individu boleh membeli saham bukan sahaja di bursa saham, tetapi juga di pasaran over-the-counter. Untuk melakukan ini, anda perlu menghubungi platform OTC, atau mencari rakan niaga sendiri. Prosedur untuk memilih rakan kongsi untuk transaksi ternyata menjadi lebih rumit, oleh itu ia tidak sesuai untuk majoriti pelabur runcit. Mereka disyorkan untuk berdagang secara eksklusif di bursa saham.

Ia tidak sukar untuk membeli saham. Perkara utama adalah untuk mengambil kira nuansa yang diterangkan dalam artikel dan dipandu oleh akal apabila memilih strategi, broker, sekuriti.